Direktlänk till inlägg 14 juni 2008
Vill först tala om att det är många som inte tycker om denna ädla dryck. Men vi som är uppvuxna med den älskar den. Dessutom väldans nyttig!
Få se nu då om jag kan få till det här:
Enris
vatten
1 pkt jäst
1 kkp strösocker per liter dricka
Fyll en STOR kastrull (typ 10-15L) med enris klippt i små kvistar. Med eller utan enbär på.
Fyll upp kastrullen med vatten så det täcker riset.
Koka under lock i en timme och tio minuter.
Låt koket svalna och plocka sedan ur riset.
Sila drickan när den är hanterbar.
När brygden är fingervarm så lös upp en kula jäst (typ 1/4 av jästpaketet) i en kaffekopp med dryck. Rör sedan ut detta i kastrullen.
Rör sedan ut sockret i drickan. Rör tills sockret är upplöst.
Häll upp på flaskor. Brukar bli 10-12 liter ren dricka.
Låt stå svalt i tre fyra dagar. Då har det blivit som typ kolsyra i drickan.
Man ser i flaskorna när det börjar på att skumma lite. Då kan man ta ett smakprov. Det ska alltså pysa rejält när korken skruvas av.
Vi brukar ha våra flaskor i källaren. Det fungerar fint.
Lycka till med kokandet. Skulle ni misslyckas(vilken ni såklart inte gör)
så är ni varmt välkommna till Dalom på midsommar för att avnjuta denna ädla dryck!!
Ps, ibland kan det bli rejält med krut i flaskorna så skruva av korken försiktigt =D
Ja hur svårt kan det vara att lyda ett enkelt råd som att "Nu får du ta det lite lugnt ett tag"?? Svårare än nån kan tro när man hela tiden känner alla "måsten! Men kan undra för vem skull man håller på att stressa ihjäl sig. Jag själv tex....har...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 |
|||
9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
21 | 22 |
|||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 |
|||
30 | |||||||||
|